HÍRÉRTÉK – MAGYARORSZÁG

Magyar ma – Mai magyar! Mai idő, a magyar élet valódi politikai kérdéseivel! Magyarország európai magyar útja sikerességéért megfogalmazott politikai vélemény ma önmagában hírérték! Politikai látásmód és értékek az új politikai szemléletével, a jó politika várományával Magyarországon, független politikai vélemény magyarországi létéért – vélemények szabadon ez a kívánatos politikai trend! Hírérték mérsékelt demokrata szempontból. Magyarország lehet egy haladó állam. Nyugodt és szabad Magyarországot. Alkotó politika megerősödése a magyarnak lesz jó! Politikai vélemény, mely alkotó és a magyar politika része, új politikai gondolkodással. Minden politikai vélemény egyben politikai termék- ez az oldal is! Tájékoztatás sosem lehet teljes a politikai véleményeknél! Nyomtassa ki és adja tovább barátainak és ismerőseinek, közösen gondolkodva lesz jobb Magyarország!

Hőhasznosítás lehetőségei hulladéklerakón

Hőhasznosítás lehetőségei hulladéklerakón – Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása, kísérletek és tapasztalatok a gyáli hulladéklerakón – KMR_12-1-2012-0128 szerződésszámú projekt zárása

 

A hulladéklerakókra kerülő szerves hulladékok bomlása során a hulladéktest belső hőmérséklete akár a 70°C-ot is elérheti.

Ez a hő hasznosítás nélkül csak a hulladéklerakó környezetét melegíti. Jogos tehát a kérdés, hogyan lehetne ezt a hőenergiát hasznosítani.

A felszabaduló hőmennyiség meghatározásával, hasznosításának lehetőségeivel foglalkozik az a tudományos igényű kutatás , melynek célja a hőkinyerési, -hasznosítási technológia kidolgozása, és amely az Új Széchenyi Terv keretén belül mintegy 166 millió forintos támogatással valósult meg az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli telephelyén.

 

A projekt megvalósítására létrehozott konzorcium tagjai az .A.S.A. Magyarország Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont mintegy 166 millió forint támogatás és 56 millió forint saját forrás felhasználásával valósította meg a 2013 januárjában megkezdett projektet, amely 2015. november 30-án zárult le.

A projekt a depónia jellemzésével, komplex monitoring rendszer tervezésével és megvalósításával kezdődött. A lerakóba fúrt 10 monitoring kútba 100 hőmérőt, 30 depóniagáz mintavevőt és csurgalékvízminta-vevő helyeket építettek a szakemberek, majd az adatokat három éven keresztül gyűjtötték, elemezték, értékelték. Kísérleti hővezetés-mérő berendezést, ahhoz mérésadatgyűjtő szoftvert fejlesztettek és azt szabadalomra jelentették be.

 

Kidolgozták a csurgalékvizek összetett (kémiai és biológiai) jellemzését. Szisztematikus kísérletek zajlottak a deponált hulladék fizikai és termikus jellemzőinek a mérésére, melyek eredményei publikálásra is kerültek.

A monitoring rendszer adatainak felhasználásával, a lerakó hőtechnikai jellemzésére számítógépes szimulációt végeztek, amely segítségével megtervezték a félüzemi méretű bomlási hő kinyerő és hasznosító technológiát és rendszer elemeit.

A mérések alapján új elméleti és kísérleti modellt dolgoztak ki a kutatásban résztvevők, bevezették a bomlási hőfejlődés fajlagos és effektív teljesítménye fogalmát, mely új alapokra helyezi a kinyerhető hőenergia nagyságának becslését. A kísérletek, modellek és az elméleti alapvetések alapján már üzemi méretű technológiák tervezhetők.

További információ kérhető:
Erdélyi Attila projekt menedzser .A.S.A. Magyarország Kft. (e-mail: attila.erdelyi@fcc-group.hu) (MTI-OTS)

Reklámok

ELOLVASÁS UTÁN NYOMTASSA KI ÉS ADJA TOVÁBB ISMERŐSEINEK, BARÁTAINAK A VÉLEMÉNYÜNKET, KÖZLEMÉNYEINKET! LÁSSÁK ÉS OLVASSÁK AZOK IS, AHOL NINCS INTERNET!

Legyen Ön is tudatos polgár! Elolvasás után tegye közzé Facebook oldalán híreinket, adja tovább információinkat és közleményeinket ismerőseinek, barátainak! Mérsékelt demokrata politika a tudatos polgárról, a tudatos választóról szóló politika. Nyomtassa ki és adja tovább barátainak és ismerőseinek közösen messzebb jutunk!

Tudatos választók

  • 7 472 Gondolkodjunk közösen!

Rovatok

Mérsékelt demokraták

  • 7 472 Politika közösen gondolkodva!

Áttekintés az új témák közül

%d blogger ezt kedveli: